Wednesday 29 June 2011

DARAH TINGGI (tiada masalah sendi atau gout)



Bahan-bahan

4 keping sarang burung layang-layang
1 batang kulit kayu manis
1 botol madu lebah asli
1 cawan air kosong
*kegunaan 40 hari
Cara penyediaan
1. Masukkan dua cawan air ke dalam periuk tanah (hari pertama saja).
2. Masukkan empat keping sarang burung layang-layang dan sebatang kulit kayu manis.
3. Masukkan sarang burung ke dalam periuk dan rebus dengan api yang kecil sehingga mendidih.
4. Tapis air rebusan ke dalam cawan dan biarkan air rebusan menjadi suam.
5. Masukkan satu camb. madu lebah ke dalam air rebusan, kacau air mengikut arah lawan jam.
6. Minum air rebusan sebelum sarapan.
7. Simpan sarang burung dalam peti sejuk untuk kegunaan seterusnya.
8. Pada hari kedua hingga ke hari 40, rebus sarang burung dengan secawan air saja dan ikuti langkah-langkah penyediaan yang sama.
9. Pada hari ke 40, minum air rebusan bersama dengan sarangnya (tidak perlu ditapis).

Kanak-kanak

Bahan-bahan

2 keping sarang burung layang-layang
1 batang kulit kayu manis
1 botol madu lebah asli
1 cawan air
*kegunaan 40 hari
Cara Penyediaan

1.Masukkan dua cawan air ke dalam periuk tanah (hari pertama saja).
2. Masukkan dua keping sarang burung layang-layang dan sebatang kulit kayu manis ke dalam periuk dan rebus dengan api yang kecil sehingga mendidih.
4.Tapis air rebusan ke dalam cawan dan biarkan air menjadi suam.
5.Masukkan satu camb. madu lebah asli ke dalam air rebusan, kacau air mengikut arah lawan jam.
6. Minum air rebusan sebelum sarapan.
7.Simpan sarang burung dalam peti sejuk untuk kegunaan seterusnya.
8.Pada hari kedua hingga ke hari 40, rebus sarang burung dengan secawan air saja dan ikuti langkah-langkah penyediaan yang sama.
9.Pada hari ke 40, minum air rebusan bersama dengan sarangnya (tidak perlu ditapis).

.
Sebungkus asam keping (asam  gelugur)  – kegunaan 3 bulan
Sebungkus halba
1 cawan air panas

Cara menyediakannya
     Hari pertama (bulan pertama)
1.      Ambil 3 keping asam keping, rendam dalam secawan air panas.
2.    Biarkan air menjadi  suam kemudian keluarkan asam keping, simpan dalam peti sejuk.
3.  Minum air asam keping.

Hari kedua
1.     Ambil 2 camt. halba, rendam dalam secawan air panas.
2.    Biarkan suam, tapis halba,  kemudian minum.
3.    Simpan halba dalam peti sejuk.

Selang seli penggunaan asam keping dan halba selama 7 hari ( 4 kali asam keping, 3 kali halba). Ulangi cara yang sama pada bulan kedua dan ketiga dengan asam keping dan halba yang baru (pada hari dan tarikh yang sama dengan bulan pertama).

No comments:

Post a Comment